Uprzejmie informujemy o zmianie polityki prywatności zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Polityka prywatności:

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy:

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma Pizza team z siedzibą w Szczecinie, ul. Waleriana Łukasińskiego 39A, kod pocztowy 71-215, adres e-mail: pizzateam@op.pl, tel. +48 530 546 554

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Podanie danych osobowych na stronie internetowej pizzateam.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook, Call Page, Tawk. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt z Inspektorem Ochrony Danych. Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Pizza team z siedzibą w Szczecinie, to: adres korespondencyjny ul. Waleriana Łukasińskiego 39A, 71-215, Szczecin, adres e-mail:pizzateam@op.pl, tel. +48 530 546 554, formularz kontaktowy dostępny na stronie pizzateam.pl, infolinia +48 530 546 554.

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej


Prawa użytkownika strony internetowej:

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.


Polityka cookies:

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies i podobnych technologii w celach technicznych, reklamowych, statystycznych oraz by dostosować Serwis do indywidualnych potrzeb Użytkowników.

Można je podzielić na cookies niezbędne, czyli takie, bez których Serwis nie może funkcjonować poprawnie, cookies dotyczące personalizacji, potrzebne, by zapisać ustawienia i preferencje Użytkowników, oraz cookies dotyczące optymalizacji reklam, które zbierają informacje na temat reklam wyświetlanych Użytkownikowi oraz mogą służyć do tworzenia Twojego profilu.

W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące wszystkich powyższych plików cookies.

Możesz przejść do korzystania z Serwisu wybierając "Akceptuję"

FB ×
×

POGODNO

ul. Łukasińskiego 39a

530-546-554

NIEBUSZEWO

ul. Niemcewicza 14b

530-527-334

POMORZANY

ul. Powstańców Wielkopolskich 41

506-914-888

Co warto wiedzieć o Pizzy?

Pizza towarzyszy nam od bardzo dawna – jest daniem, które pasuje zarówno do uroczystej kolacji jak i na przekąskę, czy posiłek po dniu ciężkiej pracy. Jako stały element krajobrazu nowoczesnego życia jest nie tylko popularną potrawą ale i częścią tradycji oraz kultury europejskiej. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych szczegółów, dzięki którym pizza osiągnęła znaną dziś pozycję.

Większość pizzerii to restauracje, a więc poza nakarmieniem oferują jeszcze atmosferę, w większości wypadków bardzo ciepłą z powodu nieustannej pracy pieca, stanowiącego serce każdego lokalu tego typu. To jednak nie wszystkie ciekawostki związane z daniem, które jako jedno z nielicznych zadowala praktycznie wszystkie gusta i wszystkie wymagania zarówno smakoszy jak i dietetyków.

 

Co to jest pizza?

To po prostu placek z ciasta drożdżowego (mąka, woda, drożdże, oliwa i sól), pokryty różnymi dodatkami, wśród których do najważniejszych należą pomidory, ser, zioła i oliwki. Towarzyszą im zwykle wędliny, mięso, cebula, warzywa. Historia pizzy sięga czasów starożytnych. Bezpośrednim poprzednikiem pizzy był płaski chleb wypiekany przez starożytnych Rzymian zwany focaccia, taką też nazwę w terminologii kucharskiej nosi sam pizzowy placek.

 

Klasyczna pizza

Powinna być pokryta sosem pomidorowym, posypana tartym serem mozzarella oraz ziołami, po czym upieczona w bardzo mocno rozgrzanym piecu. Gotowa do spożycia pizza jest krucha, soczysta, chrupiąca i pachnąca, a jej brzegi powinny być przyrumienione. Należy ją podawać i spożywać gorącą, ale nie brakuje też amatorów spożywania pizzy na zimno.

 

Skąd się wzięła pizza?

Słowo pizza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, zaś pizzą ai cecinelli – placek z rybą.

Krótka historia

Pierwszy przepis na pizzę przypominającą dzisiejsze odmiany został opracowany pod koniec XVIII wieku w Neapolu, gdzie pojawiły się pierwsze lokale gastronomiczne nazywane pizzeriami. Do focaccii dodano wówczas pomidory sprowadzone do Włoch z Nowego Świata. Popularność nowych jadłodajni była tak duża, że zainteresował się nimi król Ferdynand II, który odwiedził jedną z nich i tym samym przyczynił się do wzrostu popularności pizzy.

W 1889 roku kucharz Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Pierwszym była „alla mastunicola'” (z serem i bazylią), drugą „'marinara'” oraz wersję z mozzarellą. Trzeci rodzaj najbardziej zasmakował królowej i od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest „margeritą”.

Pizza była spożywana przede wszystkim we Włoszech. Z Neapolu trafiła razem z włoskimi imigrantami do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. Co ciekawe, w północnej części Włoch stała się popularna dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu, wtedy też została rozpowszechniona w Europie przez aliantów.

Pizza pizzy nierówna

Współcześni Włosi za prawdziwą pizzę uważają margheritę (z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią) oraz pizzę marinarę (z dodatkiem pomidorów, oregano, czosnku i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia).

Ciasto pizzy różni się we Włoszech w zależności od regionu, wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto po to by dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Z kolei pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów. Do tego w Neapolu preferowane jest ciasto miękkie i giętkie zaś w Rzymie cienkie i chrupiące. Poza tym we Włoszech znana jest też pizza pieczona z dodatkami na prostokątnych tackach i sprzedawana na wagę.

Odmiany pizzy

Istnieje wiele odmian pizzy, klasyfikowanych ze względu na dodatki. Mogą nimi być ryby, owoce morza, warzywa, pieczarki lub inne grzyby, cebula, ananas, wędliny, a nawet słodkie owoce i sosy. Najczęściej spotykane w Europie i USA odmiany pizzy to:

  • capricciosa (ser mozzarella, pieczona szynka, grzyby, karczochy. W niektórych wersjach są stosowana jest szynka parmeńska, albo jajka
  • marinara, (pomidory, czosnek, oregano i oliwa)
  • Margherita (pomidory, plasterki mozzarelli, bazylia oraz oliwa)
  • Margherita extra (pomidory, mozzarella z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylia oraz oliwa)
  • sycylijska – zazwyczaj prostokątna, ser ukryty jest pod sosem, zawiera niewiele dodatków, we Włoszech nazywana jest sfincione
  • pizza chicagowska - na grubym cieście z wypukłymi krawędziami, na wierzchu plastry mozzarelli, mięso, warzywa i pomidory, zaś jako dodatki występują mielona wołowina, pepperoni, cebula, grzyby i zielona papryka.
  • pizza nowojorska - przypomina neapolitańską, ciasto jest kruche, ale na tyle giętkie, by pojedynczy kawałek można było złożyć na pół - jako dodatki wykorzystuje się pepperoni, grzyby, oregano, płatki czerwonej papryki, parmezan i sproszkowany czosnek
  • pizza sycylijska – ma kształt prostokąta i gąbczastą konsystencję, jest pokryta sosem pomidorowym, cebulą, ziołami, anchois i posypana bułka tartą. Najczęściej podaje się ją na Święta Bożego Narodzenia i w Sylwestra
  • pizza grecka - wymyślona przez greckich imigrantów, którzy przybyli do Ameryki. Odmiana ta nie składa się jednak dodatków typowych dla kuchni greckiej, ani też nie jest spożywana w Grecji. Jako dodatków używa się pasty pomidorowej, oregano i mieszanki mozzarelli z serem cheddar
  • pizza kalifornijska – spora dowolność dodatków, obecność musztardy, ricotty, pasztetu i papryki
  • pizza rzeźnicka – zawiera wszystkie rodzaje mięsa jakimi dysponuje dana pizzeria, na ogół podaje się ją z dodatkowymi pomidorami i podwójnym serem.

 

Pozostałe ciekawostki

  • Święto pizzy określane mianem międzynarodowego obchodzimy 9 lutego - jest to dzień, w którym kalorie nie działają, podobnie jak te z pączków w tłusty czwartek.
  • Pierwsza pizza w kosmosie została odnotowana w 2001 roku. Dostarczono ją astronautom na pokład Międzynarodowej Stacji Kosmicznej - koszt dostawy przekroczył 100 tys. USD.
  • Statystycznie na naszej planecie najwięcej pizzy zjada się w sobotnie wieczory
  • Kobiety dają dostawcom większe napiwki niż mężczyźni
  • Pizzę jedną z najdroższych przygotował Gordon Ramsey - kawałek kosztował 178 USD, pizza zawierała między innymi trufle. Przebicia Gordona dokonała pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek po 450 USD, a w jej skład wchodzą homary, czarne dorsze z Alaski, wędzone łososie, krewetki tygrysie i Rosyjski kawior.
  • Za pierwszą pizzerię na świecie uznaje się neapolitańską Antica Pizzeria Port’Alba. Działa ona od 1830 roku
  • Pizza hawajska nie pochodzi z Hawajów. Wymyślił ją w 1962 roku w Kanadzie kucharz pochodzący z Grecji.
  • Pizza była przedmiotem pierwszej towarowej transakcji dokonanej przy pomocy wirtualnej waluty o nazwie Bitcoin.
  • Statystycznie najwięcej pizzy jedzą Norwegowie (5,4 kg rocznie), na drugim miejscu są Niemcy

 

Jeśli podczas lektury tego zestawienia ciekawostek nabrali państwo ochoty na tradycyjną pizzę podaną w miłej atmosferze, zapraszamy do nas!



Załóż konto i otrzymaj 5% rabatu na wszystkie zamówienia!

LOGOWANIE

Rejestracja