Pizza? Na zdrowie
Pizza jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw na świecie. Przyczyną powodzenia nie jest jednak fakt, że danie to nigdy nie wyjdzie z mody, lecz coś o wiele ważniejszego. Większości z nas samo słowo pizza kojarzy się nie tyle z jedzeniem, ile z dobrym samopoczuciem. Składają się na nie oczywiście miła atmosfera i przyjazna obsługa w ulubionej pizzerii, ale tak naprawdę jeśli coś wywołuje w nas pozytywny nastrój to najpewniej pozostaje w dobrej relacji z naszym zdrowiem. Tak jest i w tym przypadku, z całą pewnością można stwierdzić, że pizza jest zdrowa.
Kuchnia śródziemnomorska z której wywodzi się pizza zalicza się do najzdrowszych na świecie, a jednocześnie najbardziej urozmaiconych i najsmaczniejszych. Dzięki sporemu udziałowi witaminy E w potrawach hamuje procesy starzenia się skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają chorobom serca i miażdżycy, a chociaż bazą, która je dostarcza są ryby i owoce morza to należą też do niej pozbawione chemicznych polepszaczy dania kuchni domowej, wśród których wyróżnia się właśnie pizza. Do jej najważniejszych prozdrowotnych składników należą oliwa z oliwek i cebula oraz przyprawy, takie jak bazylia, oregano, tymianek czy szałwia, które potrafią zastąpić sól i czerwone mięso. Odpowiednia kombinacja zdrowych elementów dostarcza organizmowi witamin, minerałów i cennych białek. Ktoś mógłby powiedzieć, że to tylko teoria ale stoją za nią konkretne badania i ich wiarygodne wyniki. Według naukowców z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie spożywanie pizzy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 59%. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed miażdżycą. Sprawiają to przede wszystkim zioła którymi pizza jest przyprawiana oraz zawarty w pomidorach likopen, który dodatkowo neutralizuje działanie szkodliwych kwasów tłuszczonych wydzielanych przez żółty ser podczas pieczenia pizzy.
Co dokładnie zawiera pizza?
Wartość kaloryczna jednego kawałka pizzy przeciętnie kształtuje się na poziomie 365 kilokalorii. W 100 gramach tej potrawy znajdują się 243 kcal, przy założeniu, że jedna porcja waży około 150 gram. Największą część składników odżywczych pizzy stanowią węglowodany, nieco mniej znajduje się tu natomiast tłuszczu i białka, zaś taka kombinacja była powodem dla którego pizza bardzo często stanowiła w historii podstawę diety pracowników fizycznych. Dzięki kaloriom zapewnia na długo uczucie sytości i zawsze gwarantuje duży zastrzyk energii. Oprócz tego zawiera również wodę, błonnik, witaminy i minerały. Wśród witamin największe znaczenie ma przede wszystkim witamina A wpływająca na dobrą kondycję wzroku, witaminy z grupy B odpowiedzialne za regulację procesów metabolicznych oraz wspomagająca odporność organizmu witamina C.
Krótka historia
Dzieje pizzy sięgają XVIII wieku. Początkowo przygotowywano ją z ciasta makaronowego, dopiero później postawiono na ciasto drożdżowe. Według tradycji prawdziwa włoska pizza powinna zawierać ser mozarella, sos pomidorowy i bazylię. Składniki te odpowiadają trzem podstawowym barwom włoskiej flagi.
W skali świata wyróżnia się obecnie kilkadziesiąt rodzajów pizzy, w których stosuje się mnóstwo różnych dodatków – od kombinacji serów poprzez różnie rodzaje mięsa i wędlin poprzez bogate w błonnik warzywa po owoce morza. Każdy rodzaj może pojawić się na stole w jednej z trzech podstawowych odmian, czyli na cienkim, na średnim i na grubym cieście.
Czynniki pierwsze
Nieodłączny składnik pizzy jakim jest ser zawiera konieczny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wapń oraz witaminy z grupy B. Sos pomidorowy to źródło likopenu oraz witaminy A i potasu; cebula jest bogata w witaminę C, chrom i błonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Likopen jest znacznie lepiej przyswajany przez organizm, gdy pomidory zostaną podgrzane z dodatkiem oliwy. Dodawane do pizzy oliwki są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast pieczarki poza tym, że zawierają dużo wapnia i magnezu ułatwiają trawienie mięsa. Warunki posiadania przez pizzę prozdrowotnych właściwości to świeżość (żadnych mrożonek!), przygotowanie w domu lub restauracji przez doświadczonego kucharza i spożycie zaraz po wyjęciu z pieca.